Translate

31 Mayıs 2015 Pazar

Oylat Vadisi

İnegöl'ün oksijen deposu köşelerinden biridir Oylat. Kaplıcaları, derelerin oluşturduğu çağlayanları, yeşillikleri görülmeye değerdir. Oylat Vadisi, gürgen, meşe, çam, çınar ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı büyük bir ormana sahiptir. Ruhunuzu ve bedeninizi yenileyecek bir tabiata sahiptir. Oylat Vadisi boyunca, tüm yeşilliklerin arasında keşfedecek çok yer bulacaksınız. Oylat Şelalesi tüm ihtişamıyla çıkacak karşınıza. Oylat Mağarası ise tüm gizemiyle… Oylat Vadisi'nde uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Doğanın sesini dinleyebileceğiniz bu nokta birçok otel sunmaktadır ve oteller yılın her mevsimi hizmet vermektedir.

Oylat Kanyonunun sona erdiği noktada yer alır. Oylat Mağarası permiyen mermerlerinde doğu-batı yönlü  belirgin bir fay hattı üzerinde gelişmiştir. Mağaranın giriş ağzı vadi tabanından 5-6 metre yukarıdadır. Burada  kanyonun derinliği 450-500 metre civarındadır. Mağara girişinin üst tarafında 3 tane daha mağara girişi vardır.Birbirine bağlı iki kattan oluşan mağaranın  toplam uzunluğu 665 metredir. Genel olarak  menderesli bir profile sahip olan mağara iki  bölüme ayrılır. Girişten çöküntü salonuna  kadar olan birinci bölüm dar galerilerden  oluşmuştur ve ortalama 2-5 metre  genişliktedir. Tavan yüksekliği ise bu bölümde 15 metre civarındadır. Burada dev  kazanı ve damlataş havuzları önemli yer  kaplar. İkinci bölüm ise büyük çöküntü  salonudur. Başlangıcı ile son noktası arasında  93 metrelik yükseklik farkı vardır. Bu salonun  genişliği 25-55 metre, tavan yüksekliği ise  3-10 metre arasındadır. İri blok ve dev  damlataş (sarkıt, dikit ve sütun) şekillerinden  oluşan salonun yukarıda bulunan son kesimi  kalın bir çakıl, kum ve mil tabakalarından  oluşmuştur. 

Oylat mağarası gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. Tavandan damlayan sular dışında, belirgin bir su  akışı görülmez. Bu sular damlataş havuzlarında yer yer gölcükler oluşturur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder